Blogg

Skydda tak mot värme: inspiration från Las Vegas och andra riktigt varma platser
by Hemron/ on 11 Mar 2024

Skydda tak mot värme: inspiration från Las Vegas och andra riktigt varma platser

Forskarna är eniga, vi kommer få vänja oss vid allt varmare somrar i Sverige. Att skydda taket mot värme är inte bara en strategi för att förhindra överhettning under sommaren, det är också en kritisk del av att skapa ett energieffektivt hem som kan minska dina energikostnader. Genom att implementera smarta åtgärder för att skydda taket mot värme, kan du inte bara förbättra komforten i ditt hem utan också minska behovet av att använda luftkonditionering och därmed sänka din energiförbrukning.

Hur tvätta tak på en padelhall?
by Hemron/ on 17 Feb 2024

Hur tvätta tak på en padelhall?

Vi fick en läsarfråga om hur man kan tvätta tak på en padelhall. Det är viktigt att rengöra taket på en padelhall regelbundet för att upprätthålla en ren och säker miljö för spelarna. Tvätta tak, i några allmänna steg Här är några allmänna steg för att rengöra taket på en padelhall: Inspektion: Innan du börjar rengöringen, inspektera taket noggrant för att identifiera eventuella skador, lösa eller trasiga delar samt eventuella svåråtkomliga områden.

Besikta Tak Innan En Renovering
by Hemron/ on 29 Aug 2022

Besikta Tak Innan En Renovering

Om du ska renovera ditt tak är det bäst att börja med en takbesiktning. Då ser du vad som behöver göras och om det är några skador som behöver åtgärdas innan start. Det behöver inte vara så svårt att besikta tak. Du kan beställa en besiktning från expert och bestämma en tid. De kommer till din bostad och gör en grundlig genomgång av taket. Sedan får du ett utlåtande på papper.

Hur Många Takpannor Per M2?
by Hemron/ on 05 Aug 2022

Hur Många Takpannor Per M2?

En av de vanligaste frågorna som vi får från kunder som ska lägga tak är hur många takpannor per m2 som behövs. Antalet takpannor beror på vilken modell på takpannorna taket har och även på takets lutning. Omdu ska lägga tak på egen hand står det i anvisningarna från tillverkren hur många pannor som behövs per m2. Vi kommer gärna på en kostnadsfri översiktlig takbesiktning och ser över hur många takpannor som behövs bytas ut.

Vad Gäller När Du Ska Lägga Tak I Stockholm?
by Hemron/ on 17 Feb 2022

Vad Gäller När Du Ska Lägga Tak I Stockholm?

Vad gäller egentligen när du ska lägga tak i Stockholm när det kommer till säkerheten och vem har ansvaret för vad? Regelverket när det gäller takarbete i Stockholm kan vara snårigt, men det finns några grundläggande regler som är bra att hålla koll på. Som fastighetsägare är du ansvarig för att det finns säkerhetsanordningar på taket och att dessa är i bra skick. Om du lejer ut arbetet är det byggfirman som är ansvarig för sina anställda samt för att vidta erforderliga säkerhetsåtgärder för dem.

Fördelar Och Nackdelar Med Att Lägga Nytt Tak På Vintern
by Hemron/ on 07 Sep 2021

Fördelar Och Nackdelar Med Att Lägga Nytt Tak På Vintern

Oavsett vilken typ av hus man äger kommer man förr eller senare att behöva byta tak, och då kan det vara svårt att bestämma sig för när det skulle passa bäst. När det är dags att lägga nytt tak krävs noggrann planering både av utförandet och det förväntade slutresultatet, och många väljer att lägga tak på sommaren snarare än under vinterhalvåret. Hur kommer det sig, och finns det några eventuella fördelar med takläggning på vintern istället?

Säkerhetslina Takarbete För Okad Säkerhet
by Hemron/ on 31 Aug 2021

Säkerhetslina Takarbete För Okad Säkerhet

Att det kan vara farligt att ramla från höga höjder kommer nog inte som en överraskning och det finns mycket man kan göra för att skydda sig själv och andra från att falla vid takarbeten. Att använda skyddsutrustning är för många en självklarhet men trots det blir mer än 5000 personer sjukskrivna varje år på grund av fall. Genom att använda säkerhetslina takarbete som du förankrar i taket kan du minska risken för fall.

Se Over Taket Med Hjälp Av Takbesiktning
by Hemron/ on 31 Aug 2021

Se Over Taket Med Hjälp Av Takbesiktning

Speciellt under vinterhalvåret utsätts ditt tak för hårda väderförhållanden som is, snö, regn och vind. Därför kan det vara bra att göra en takbesiktning när våren kommer och laga eventuella brister. Vi på Takarbete Stockholm utför takbesiktningar i Stockholmsområdet. När du skall besikta tak måste du gå igenom hela taket för att se om det finns några skador som behöver åtgärdas. Typiska skador som du skall leta efter är sprickor, trasiga takpannor och skador som har orsakats av rost.

Viktigt Att Tänka På När Man Planerar Takarbeten
by Hemron/ on 28 Jul 2021

Viktigt Att Tänka På När Man Planerar Takarbeten

Taket är kanske inte det första man tänker på när det gäller husrenovering, men takarbete är en av de viktigaste aspekterna för den som tänker långsiktigt. Det gäller att välja takläggare som vet vad de gör men också som förstår husägarens tankesätt och vision, och det viktigaste när man anställer någon för takarbeten är öppen kommunikation. Här nedan följer några tips på hur man kan göra det lite enklare att planera vad gäller Takarbete Stockholm, så att alla blir nöjda med resultatet.

Hur Ofta Behöver Du Lägga Tak På Din Villa?
by Hemron/ on 21 Jul 2021

Hur Ofta Behöver Du Lägga Tak På Din Villa?

Funderar du på om det börjar bli dags att lägga tak på huset? Hur länge ett tak håller beror helt på dess kvalitet, hur bra taket har sköts under åren samt förgående takarbete. Vi brukar säga att ett tak ska hålla i minst 15 år och upp till hela 40 år. Om du håller på att köpa ett hus bör du fråga den nuvarande ägaren hur gammalt taket är och om det har några skador.

Att Använda Plåt Vid Takläggning
by Hemron/ on 26 Apr 2021

Att Använda Plåt Vid Takläggning

Att använda sig av plåt då man lägger tak är relativt nytt, speciellt om man tänker på egnahemshus, eftersom metall började användas i större utsträckning förrän på 1800-talet. Orsaken till detta är att det innan den industriella revolutionen var dyrt och exklusivt att använda metall vid takläggning. För- och nackdelar med plåttak Idag har plåttak blivit mer och mer populärt. Plåttak är slittåliga och klarar de flesta påfrestningar som naturen slänger dess väg, så man kan med gott samvete lita på att det håller länge.

Översyn Av Takarbete
by Hemron/ on 16 Feb 2021

Översyn Av Takarbete

Vårt kyliga och fuktiga klimat utsätter tak för stora påfrestningar, särskilt under vinterhalvåret, och risken för skador ökar för varje år ju äldre taket blir. En taköversyn kan därför vara på sin plats. Som husägare bör man åtminstone årligen utföra en egen, okulär besiktning för att se att inget takarbete i form av mindre reparationer behöver utföras. De flesta tak har en livslängd på minst 30 år och därför bör en besiktning av professionella takarbetare utföras ungefär vart tionde år.

Att Lägga Tak Med Akta Lertegel
by Hemron/ on 04 Jan 2021

Att Lägga Tak Med Akta Lertegel

Äkta svenskt rött lertegel är ett av de mest välkända takmaterialen. I Sverige började man att lägga tak med tegel först under 1600-talet. Materialet importerades från kontinenten och användas endast av adeln. Först under 1800-talet började tegelpannor maskintillverkas och under början av 1900-talet hade den svenska tillverkningen sin höjdpunkt. Ett bra takarbete med pannor av god kvalitet kan hålla upp till 100 år. En duktig takläggare känns igen på hur få pannor denne behöver byta ut vid en takomläggning.

Det Här Behöver Du Tänka På Inför En Takläggning
by Hemron/ on 12 Oct 2020

Det Här Behöver Du Tänka På Inför En Takläggning

Inför en takläggning bör du börja med att göra upp en budget och fundera över material, färger och behov som till exempel tålighet och önskemål kring underhåll. Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri besiktning där vi ser över ditt befintligt tak, det material, lutning och skick det är i. Faktorer som bidrar till standarden är takunderlag, tätningar och den taktyp som utgör det yttersta lagret, till exempel brickor eller tegel.

Har Fastighetsägare Skyldighet Att Montera Snörasskydd?
by Hemron/ on 01 Oct 2020

Har Fastighetsägare Skyldighet Att Montera Snörasskydd?

Snart är vintern här och det är dags att snösäkra din fastighet. Varje år sker flera olyckor och skador orsakade av snöras. Snöras är som små laviner från lutande hustak. Det är ditt ansvar som fastighetsägare att undvika att snöras inte orsakar skador på person eller egendom. Montera ett snörasskydd på ditt hustak Fastighetsägaren har som ansvar att ta bort is och snö från sitt hustak om det kan innebära fara på offentlig plats.

Så Väljer Du Rätt Takmaterial För Ett Hållbart Resultat
by Hemron/ on 14 Aug 2020

Så Väljer Du Rätt Takmaterial För Ett Hållbart Resultat

Husägare som står inför en takläggning har en mängd valmöjligheter. Takmaterial som tegel, plåt och papp har olika livslängd, underhållsbehov och pris. Valet av taktäckning avgörs även av husets konstruktion. Beroende på takets lutning och en eventuell detaljplan för bostadsområdet kan vissa material vara uteslutna. För- och nackdelar med olika typer av tak Många uppskattar den klassiska stil som uppnås med tegel- eller betongpannor. Tegeltak kan hålla i upp till 100 år, medan betong är extremt frosttåligt.

Viktig Takskötsel – Dags Att Lägga Om Tak
by Hemron/ on 21 Jun 2020

Viktig Takskötsel – Dags Att Lägga Om Tak

Att lägga om tak är ett stort jobb men det är inte så svårt att göra som man kan tro men det krävs en noggrann planering om man ska göra det. Det första steget när väl planeringen är utförd är att plocka bort de gamla pannorna. När det är gjort behövs det göras en takbesiktning av underlagstaket för att undersöka eventuella fel och brister i det. Om det finns några fel får man lägga om även underlagstaket annars kan man gå vidare till att lägga de nya pannorna.

Ta Hand Om Ditt Tak
by Hemron/ on 28 Feb 2020

Ta Hand Om Ditt Tak

Att rengöra ditt tak är viktigt av både praktiska och estetiska skäl då det höjer värdet på fastigheten. Underhållet innefattar allt från att rengöra taket till att se till att ventilationen fungerar som den ska. Att skotta taket ska göras varje vinter. Ligger det för mycket snö kan det resultera i att taket förstörs och faller in. Det kan också orsaka frostsprängning vilket innebär att taket går itu och stora vattenskador uppstår.

Taket Ar Det Viktigaste På Varje Byggnad
by Hemron/ on 02 Feb 2020

Taket Ar Det Viktigaste På Varje Byggnad

Enligt en artikel från Jordbruksaktuellt är det vanligt att tak som inte är ordentligt gjorda från grunden flagnar och har sprickor. Man menar på det inte sker med tak som byggts korrekt från början. Sättet att bygga tak lades om i Finland på 90-talet och förr användes en mindre mängd virke, vilket påverkar mer än man trott tidigare. Taket är den del av byggnaden som utsätts för mest påfrestning och därför är det viktigt att ha antimögelbehandlat virke av god kvalitet, dels för takets hållbarhet samt för att inte byggnaden ska fuktskadas.

Gott Nytt Ar!
by Hemron/ on 30 Dec 2019

Gott Nytt Ar!

Vi på Takarbete Stockholm önskar er ett gott nytt år! 2019 har varit fyllt av nya och roliga uppdrag för oss och vi älskar att göra våra kunder nöjda, genom att anstränga oss lite extra. Renovering av ditt tak bör göras om taket blivit skadat av frost eller andra yttre påfrestningar. Vi har redan fått in en del beställningar som ska påbörjas så fort vintern är över. Vi på Takarbete Stockholm ser fram emot många givande samarbeten framöver och vi önskar er alla ett fint 2020.